Świat Kominków 51
W kolejnym już 51 numerze magazynu Świat Kominków znajdziemy informacje na temat drewna i brykietów, kominów systemowych oraz wentylacji w domach energooszczędnych. Poznamy także Nominacje Płomień Roku 2016. Dowiemy się również więcej na temat zielonych tendencji 2017 z ISH Frankfurt. W tym numerze będzie można poczytać też na temat historii Muzeum Pałacu w Rogalinie, piecyków oraz mody na ogień w ogrodzie.
Spis treści
W numerze
Czym palić – drewno
Właśnie kończy się czas na właściwe przygotowanie drewna kominkowego na najbliższy sezon. Praktycznie, jeśli nie ułożycie drewna do 10 lipca, nie macie szans na to, by zdążyło wyschnąć na podwórku do sezonu. Po tym terminie nie pomoże już żaden schemat rozstawiania drewna. Czas minie lub już minął. Nawet nie myślcie o tym, by drewnem przygotowywanym […]
Zielone tendencje 2017 z ISH Frankfurt
Jest w Europie kilka spotkań kominkowych, które nie tylko pokazują potencjał branży, ale też wytyczają kierunki rozwoju na kolejne lata. Do takich miejsc z pewnością zaliczają się targi ISH we Frankfurcie nad Menem. Wprawdzie dla kominków przeznaczony jest tylko jeden z poziomów jednej z kilku hal, ale… Hala 9.2 to taki „Hall of Fame”, hala […]
Historia Muzeum Pałacu w Rogalinie ciepłem pisana
Jednym z większych zadań w czasie ostatniej rewaloryzacji pałacu Raczyńskich w Rogalinie było przywrócenie jakże ważnego, użytkowo-dekoracyjnego elementu wnętrz, jakim były piece i kominki. Pracami finansowanymi ze środków norweskich, unijnych i ministerialnych objęto 25 obiektów z różnych epok i wytwórni. Ewa Leszczyńska fot. Zuzanna i Mateusz Garsztka (Chromatic Studio)
Płomień Roku 2016 – NOMINACJE
Po raz dwunasty redakcja naszego magazynu przyzna w tym roku nagrody Płomień Roku dla najlepszych produktów, firm i wydarzeń w branży kominkowej. Przedstawiamy nominacje w 7 kategoriach, w każdej nominowanych zostało 10 firm, produktów bądź wydarzeń
Moda na ogień w ogrodzie
Już od kilku lat Polacy bardzo upodobali sobie przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu i oprócz standardowych pozycji, jak kiełbaski czy karkówka, coraz częściej przypiekają na ogniu szaszłyki czy ryby, sery i warzywa. Polacy grillują co tylko na ruszt się nawinie i grillują… na czym się da Magdalena Balicka
Kominek wbrew przesądom i zakazom. Nie tylko drewnem człowiek pali
Zestawowi drewno & ogień zawdzięczamy w dużej mierze rozwój ludzkości. Jeśli w efekcie tej ewolucji tworzymy wielkie wynalazki i drobniejsze, ale przydatne każdego dnia rozwiązania, to czy musimy w kominku wciąż polegać wyłącznie na tej archaicznej bądź co bądź kombinacji? Otóż nie. Wybór rozwiązań alternatywnych jest naprawdę duży poczynając od kominków gazowych poprzez biokominki a […]
Kamień naturalny – Indywidualizm skrojony na miarę
Najczęściej gdy słyszymy słowa: kamień lub kominek z kamienia, to mamy na myśli biało-szary marmur lub „pomnikowy” granit. Można by rzec – cóż za ignorancja! Słysząc natomiast słowa: kominek z marmuru – widzimy przed oczami portal kominkowy na wzór Ludwika XVI, a przecież możliwości jest więcej – nie tylko portale, ale też nowoczesne formy, wzorzyste […]
Piecyk dla każdego
Metalowe, emaliowane, obłożone kaflami lub kamieniem. Na nóżkach, wyposażone w dodatkowe półki, schowki czy siedziska. Uzbrojone w dodatkową kumulację lub płaszcz wodny. Na drewno, pelet lub gaz. Opcji jest wiele. O czym mowa? Piecyki wolno stojące, w naszej świadomości wciąż funkcjonujące jako „kozy”. Zupełnie bezpodstawnie w naszym kraju niedoceniane, a mają nam tak wiele do […]