• IHZ.PL
  • +48 81 535 0940
Świat Kominków
Kolejna witryna sieci „Wydawnictwo IHZ”
  • O nas
  • Wydania
  • Wydarzenia
  • Kontakt
4/2017 (53)

Świat Kominków 53

Kup

W kolejnym już 53 numerze magazynu Świat Kominków znajdziemy informacje na temat kominków gazowych i biokominków. Dowiemy się jak niedrogo, a dobrze zainwestować w kominek, piecyk i piec kaflowy. Poznamy także laureatów nagrody za design – Ofenflamme 2017. W tym numerze będzie można poczytać też m.in. o \”Kaflarni w Zdunach\” czy \”Ognistej firmie\”, a na koniec zapoznać się z \”Przepisem na kominek\”.

Spis treści

Rozkladówka
  • Rozkladówka
  • Inspiracje
  • Podróże
  • Kominek dostępny
  • Bezpieczny kominek
  • Życie na gorąco

\"\"


Czy bać się kominków?
Gazowa klasa średnia
Piecyk plus…
Biokominek – sposób na ogień
Przepis na kominek
Ofenflamme 2017 – nagroda za design
Trawertyn
Tanio i dobrze: piecyk, kominek, piec kaflowy
Mistrzowie. Ognista firma

Kaflarnia w Zdunach (1858−2015)
Jest w nas ogień:
Dorastanie w cieniu zduństwa
Obraz z kominkiem

Porady ekspertów
Poradnik użytkownika
Jak być zadowolonym z kominka
Nowy stary kominek

Kotłownia w salonie
Bioetanol – paliwo do biokominka
5 pytań o… Ekoprojekt
Droga do czystego powietrza: Niezbędnik ekopalacza
Czyszczenie komina – to takie proste
5 × kominiarz
Zdrowe powietrze – zdrowy dom. Oczyszczacze powietrza

Nic mnie od kaszy
nie odstraszy
Miody „z procentami”
Relaks przy kominku
Aktualności
Prezentacje firm kominkowych
Strefa dobrych adresów

W numerze

05.-DAISY-bianco

Kotłownia w salonie

Niby piecyk na pelety to też kominek, a jednak gdy bliżej spojrzymy, to zrozumiemy, że nie jest przypadkiem, iż „to” wymyślił konstruktor lotniczy. Piecyk na pelety z wymiennikiem wodnym to właściwie miniaturowa kotłownia… Zwykle produkuje ona 12, 20, 30 kW energii. To absolutnie wystarcza do ogrzewania współczesnych domów. Często wytwarzana równolegle jest też ciepła woda […]

nordpeis-18_BOSTON-is

Nowy stary kominek

Trudno uwierzyć ale wiele kominków w polskich domach ma już swoje lata. Gdy spojrzałem ostatnio na metryczkę mojego prywatnego kominka to okazało się, że ma on „dopiero”… 16 lat. To już 16 lat! Zmieniłem w tym czasie wiele telefonów a wiele sieci już nie istnieje. Zmieniłem kilka komputerów, telewizorów i samochodów , chociaz nie lubię […]

01

Ognista firma

Zakład z Melle, koło Osnabrueck zarejestrowany jako Spartherm GmbH w 1986 roku w pierwszym roku działalności wyprodukowal 600 sztuk kominkowych wkładów. Obecnie Spartherm Feuerungstechnik GmbH zatrudnia ponad 700 osób i produkuje ponad 50 tysięcy wysokiej klasy urządzeń rocznie. SPARTHERM, w ciagu 30 lat z małego zakładu ślusarskiego przemienił się w duże międzynarodowe przedsiębiorstwo. Niezmienne jest […]

08

Ofenflamme 2017 – nagroda za design

Podczas międzynarodowych targów ISH 2017 we Frankfurcie przyznane zostały po raz trzeci nagrody Ofenflamme (z niem. Płomień pieca). Nagroda została zainicjowana przez niemieckie czasopismo Kamine & Kachelöfen, organizację ZVSHK (Centralne Zrzeszenie Instalatorów Sanitarnych, Grzewczych i Klimatyzacyjnych) oraz VEUKO (Europejskie Zrzeszenie Organizacji Zduńskich). Każdy piec i kominek jest unikalny, zaprojektowany i zbudowany mistrzowską ręką – sercem […]

11.-ignis

Przepis na kominek

Kolorowe magazyny i strony internetowe pełne są studyjnych zdjęć wnętrz i aranżacji, nad którymi pracował sztab stylistów. Moja propozycja jest inna. Wybierzmy się wspólnie do polskich domów. Domów, w których mieszkają ludzie tacy jak my. W nich poszukajmy inspiracji i weny. Prezentowane przeze mnie kominki i piece zostały zgłoszone do nagrody Płomień Roku za 2016 […]

10.-ebios-fire_Quadra_Inside_Automatic_1000_Milieu_01_Print

Biokominek – sposób na ogień

Tradycyjny kominek wymaga spełnienia szeregu wymagań technicznych i budowlanych, dotyczących m.in. jego lokalizacji i usytuowania, wentylacji pomieszczenia, w którym się znajduje, prawidłowego odprowadzania spalin. A co z osobami, które mieszkają w bloku, nie dysponują pomieszczeniem o wystarczającej kubaturze, nie mają w mieszkaniu oddzielnego przewodu kominowego, a które marzą o nastrojowych płomieniach, o leniwych, romantycznych wieczorach […]

02.-moby_5

Piecyk plus…

Producenci piecyków od dawna sięgali po pomoc designerów. Dopracowane wzorniczo urządzenia sprzedawały się doskonale, więc od kilku lat czołowi wytwórcy zaczęli korzystać z pomocy projektantów zajmujących się nie tylko wzornictwem przemysłowym, ale i wnętrzami… Takie kompleksowe spojrzenie zaowocowało zmianami formy i dodaniem elementów, które sprawiły, że piecyki stały się jeszcze bardziej atrakcyjne. To już nie […]

0100

Gazowa klasa średnia

Nie można zaprzeczyć, że możliwości gazowych palenisk zachwycają. Te w rozmiarze uniwersalnym łączą dwa światy – tradycję w kwestii upodobań do klasycznych proporcji z mocą coraz bardziej powszechnej i pożądanej w naszym życiu automatyzacji. Czyste, łatwe w obsłudze, dostarczają nam wizji płomieni i ciepła nie „pożerając” naszego cennego czasu. Przy tym coraz szerszy asortyment na […]

‹ 3/2017 (52) › 1/2018 (54)

Back to Top

IHZ: tel. 81 5350 940

Redakcja: tel. 81 5350 980

Reklama: tel. 81 5350 950

Email: [email protected]

  • W nadchodzącym numerze