SK54

Świat Kominków 54

W kolejnym już 54 numerze magazynu Świat Kominków znajdziemy informacje na temat kominków gazowych w rozmiarze s. Poczytamy też o biokominkach klasy premium. Dowiemy się więcej na temat historii kominków i pieców z Norwegii, a także poznamy laureatów konkursu Ruegg Photo Award 2017. W tym numerze będzie można poczytać też m.in. o kuchni w plenerze, rodzinnej firmie Kaufmann Keramik i piecykowych trendach Progetto Fuoco 2018

Spis treści

Rozkladówka

W numerze

Jeszcze kilka lat temu widoczna była tendencja, że im większy kominek, palenisko o dużych gabarytach i mocy, tym lepiej. Teraz buduje się w Polsce coraz więcej domów w zabudowie szeregowej i bliźniaczej, a w miastach – apartamentowców, w których salony nie są w stanie pomieścić dużej zabudowy kominkowej. W tej sytuacji warto poszukać atrakcyjnej wizualnie alternatywy. Z pomocą może przyjść szeroki wachlarz palenisk gazowych, które ze względu na swoją specyfikę mogą być mniejsze niż najmniejsze ich odpowiedniki w wersji na drewno.

Jestem z miasta… gaz w rozmiarze S

Jeszcze kilka lat temu widoczna była tendencja, że im większy kominek, palenisko o dużych gabarytach i mocy, tym lepiej. Teraz buduje się w Polsce coraz więcej domów w zabudowie szeregowej i bliźniaczej, a w miastach – apartamentowców, w których salony nie są w stanie pomieścić dużej zabudowy kominkowej. W tej sytuacji warto poszukać atrakcyjnej wizualnie alternatywy. Z pomocą może przyjść szeroki wachlarz palenisk gazowych, które ze względu na swoją specyfikę mogą być mniejsze niż najmniejsze ich odpowiedniki w wersji na drewno.
Obok prostych, podstawowych blaszanych grilli coraz częściej zjawiają się kulinarne rozwiązania ogrodowe na coraz większą skalę. Nie dziwi pojawienie się urządzeń kulinarnych, często wręcz kombajnów, nie tylko na restauracyjnych i hotelowych tarasach, ale i wokół domów jednorodzinnych. Urządzeń mamy wielki wybór, sklepy i targowiska są pełne doskonałych produktów spożywczych, a rząd zadbał o więcej wolnych dni, dlatego miejmy nadzieję, że pogoda w tym roku pozwoli na pełny pokaz „w akcji” możliwości ogrodowych urządzeń kulinarnych. Witold Hawajski

Kuchnia w plenerze

Obok prostych, podstawowych blaszanych grilli coraz częściej zjawiają się kulinarne rozwiązania ogrodowe na coraz większą skalę. Nie dziwi pojawienie się urządzeń kulinarnych, często wręcz kombajnów, nie tylko na restauracyjnych i hotelowych tarasach, ale i wokół domów jednorodzinnych. Urządzeń mamy wielki wybór, sklepy i targowiska są pełne doskonałych produktów spożywczych, a rząd zadbał o więcej wolnych dni, dlatego miejmy nadzieję, że pogoda w tym roku pozwoli na pełny pokaz „w akcji” możliwości ogrodowych urządzeń kulinarnych. Witold Hawajski
Innowacyjność i szukanie nowych rozwiązań to cecha najlepszych. Helmut Kaufmann i jego rodzinna firma mają to w genach. Chociaż na skutek zmian preferencji rynkowych wiele uznanych kiedyś w Europie manufaktur ceramicznych już nie istnieje, a inne często ograniczają swoją działalność to firma Kaufmann Keramik dzięki trafnym zmianom organizacyjnym, płynnemu wdrożeniu w działalność kolejnego pokolenia, innowacyjności i otwarciu na pomysły, jest w wysokiej formie. Marka Kaufmann utożsamiana jest z doskonałą ceramiką, a kafle z ich manufaktury mają wysokie notowania zarówno wśród klientów jak i profesjonalistów. Witold Hawajski

Kaufmann Keramik – w rodzinie siła

Innowacyjność i szukanie nowych rozwiązań to cecha najlepszych. Helmut Kaufmann i jego rodzinna firma mają to w genach. Chociaż na skutek zmian preferencji rynkowych wiele uznanych kiedyś w Europie manufaktur ceramicznych już nie istnieje, a inne często ograniczają swoją działalność to firma Kaufmann Keramik dzięki trafnym zmianom organizacyjnym, płynnemu wdrożeniu w działalność kolejnego pokolenia, innowacyjności i otwarciu na pomysły, jest w wysokiej formie. Marka Kaufmann utożsamiana jest z doskonałą ceramiką, a kafle z ich manufaktury mają wysokie notowania zarówno wśród klientów jak i profesjonalistów. Witold Hawajski
Bogata historia systemów grzewczych opalanych paliwem stałym, jakim jest drewno, sięga w Norwegii XV wieku. Można w niej wyszczególnić trzech głównych bohaterów, jakimi są: kominki (Peiser), piece żeliwne (Jernovns) oraz piece kaflowe (Kakkelovns). Kominki w Norwegii mają swoją tradycję, oparły się modom europejskim i w czasie, gdy w Europie zaczęły królować duże rozmiary, panoramiczne przeszklenia i skomplikowane paleniska kilkustronnie przeszklone, to Norwegowie wciąż preferują proste, funkcjonalne i niewielkie rozwiązania. Kamil Macura

Norweski sposób na ogień

Bogata historia systemów grzewczych opalanych paliwem stałym, jakim jest drewno, sięga w Norwegii XV wieku. Można w niej wyszczególnić trzech głównych bohaterów, jakimi są: kominki (Peiser), piece żeliwne (Jernovns) oraz piece kaflowe (Kakkelovns). Kominki w Norwegii mają swoją tradycję, oparły się modom europejskim i w czasie, gdy w Europie zaczęły królować duże rozmiary, panoramiczne przeszklenia i skomplikowane paleniska kilkustronnie przeszklone, to Norwegowie wciąż preferują proste, funkcjonalne i niewielkie rozwiązania. Kamil Macura
Na początku bieżącego roku, w dniach 30 stycznia – 2 lutego, odbyła się jedna z najważniejszych imprez kominkowych w Europie Środkowo-Wschodniej, na której dzięki podłączeniom kominowym można było podziwiać kominki i piece w ich pełnej krasie. A było co oglądać, gdyż swoją ofertę i nowości produktowe prezentowało w tym roku 69 firm, zarówno polskich, jak i zagranicznych. Oferta urządzeń grzewczych była szeroka, z pewnością każdy mógł znaleźć coś dla siebie, gdyż obok kominków opalanych drewnem, były też kominki gazowe, elektryczne, biokominki, elektryczne oraz piecyki na pelety. Magdalena Balicka

Targi KOMINKI 2018 w Poznaniu

Na początku bieżącego roku, w dniach 30 stycznia – 2 lutego, odbyła się jedna z najważniejszych imprez kominkowych w Europie Środkowo-Wschodniej, na której dzięki podłączeniom kominowym można było podziwiać kominki i piece w ich pełnej krasie. A było co oglądać, gdyż swoją ofertę i nowości produktowe prezentowało w tym roku 69 firm, zarówno polskich, jak i zagranicznych. Oferta urządzeń grzewczych była szeroka, z pewnością każdy mógł znaleźć coś dla siebie, gdyż obok kominków opalanych drewnem, były też kominki gazowe, elektryczne, biokominki, elektryczne oraz piecyki na pelety. Magdalena Balicka
Jest jeden kraj w Europie w którym piecyki produkuje się masowo. Masowo się też je kupuje i nimi dogrzewa domy. Mam na myśli słoneczną i znaną raczej ze specjałów kulinarnych i kreacji modowych Italię. Oferta wolno stojących piecyków, w szczególności tych peletowych jest wśród włoskich producentów niezwykle bogata. Znaleźć możemy urządzenia z każdej półki cenowej od uproszczonych tanich urządzeń po te najbardziej zaawansowane. Gdzie najlepiej jest je zobaczyć? Oczywiście raz na dwa lata w Weronie, gdzie podczas targów Progetto Fuoco można zobaczyć piecykowe trendy

Piecykowe trendy Progetto Fuoco 2018

Jest jeden kraj w Europie w którym piecyki produkuje się masowo. Masowo się też je kupuje i nimi dogrzewa domy. Mam na myśli słoneczną i znaną raczej ze specjałów kulinarnych i kreacji modowych Italię. Oferta wolno stojących piecyków, w szczególności tych peletowych jest wśród włoskich producentów niezwykle bogata. Znaleźć możemy urządzenia z każdej półki cenowej od uproszczonych tanich urządzeń po te najbardziej zaawansowane. Gdzie najlepiej jest je zobaczyć? Oczywiście raz na dwa lata w Weronie, gdzie podczas targów Progetto Fuoco można zobaczyć piecykowe trendy
W ogrzewaniu domu możemy mieć do czynienia zarówno z jednym urządzeniem, jak i z kilkoma, których możliwości grzewcze albo się sumują, albo wzajemnie uzupełniają. Możliwych jest wiele wariantów połączenia kominka z innymi źródłami ciepła, by jak najlepiej wykorzystać możliwości różnych paliw oraz zoptymalizować koszty ogrzewania. Energia elektryczna to podstawa! Nikt dzisiaj nie buduje domu w miejscu, które nie ma dostępu do sieci elektrycznej. Prąd to również wiele udogodnień „klasy premium”, ładowanie smartfona, zasilanie telewizora, klimatyzacja… Oczywiście, energia elektryczna może również służyć do ogrzewania i potrafi to całkiem dobrze.

A może ogrzewanie zespołowe?

W ogrzewaniu domu możemy mieć do czynienia zarówno z jednym urządzeniem, jak i z kilkoma, których możliwości grzewcze albo się sumują, albo wzajemnie uzupełniają. Możliwych jest wiele wariantów połączenia kominka z innymi źródłami ciepła, by jak najlepiej wykorzystać możliwości różnych paliw oraz zoptymalizować koszty ogrzewania. Energia elektryczna to podstawa! Nikt dzisiaj nie buduje domu w miejscu, które nie ma dostępu do sieci elektrycznej. Prąd to również wiele udogodnień „klasy premium”, ładowanie smartfona, zasilanie telewizora, klimatyzacja… Oczywiście, energia elektryczna może również służyć do ogrzewania i potrafi to całkiem dobrze.
Od kilku lat uwolniony od praktycznie jakichkolwiek więzów bioetanolowy ogień przebojem podbija świat. Po skumulowaniu doświadczeń i zatrudnieniu wysokiej klasy projektantów pojawiła się w biokominkach „klasa premium” – przeznaczona dla wymagających klientów. Wysokie biurowce w wielkich miastach, luksusowe apartamentowce, hotele i centra konferencyjne, a także hale najważniejszych na świecie targów wnętrzarskich w Mediolanie, Kolonii czy Nowym Jorku – to miejsca gdzie „płomienne meble” wpasowały się doskonale i stały się ulubieńcami architektów i dekoratorów wnętrz.

Biokominki dla wymagających

Od kilku lat uwolniony od praktycznie jakichkolwiek więzów bioetanolowy ogień przebojem podbija świat. Po skumulowaniu doświadczeń i zatrudnieniu wysokiej klasy projektantów pojawiła się w biokominkach „klasa premium” – przeznaczona dla wymagających klientów. Wysokie biurowce w wielkich miastach, luksusowe apartamentowce, hotele i centra konferencyjne, a także hale najważniejszych na świecie targów wnętrzarskich w Mediolanie, Kolonii czy Nowym Jorku – to miejsca gdzie „płomienne meble” wpasowały się doskonale i stały się ulubieńcami architektów i dekoratorów wnętrz.