Świat Kominków 54
W kolejnym już 54 numerze magazynu Świat Kominków znajdziemy informacje na temat kominków gazowych w rozmiarze s. Poczytamy też o biokominkach klasy premium. Dowiemy się więcej na temat historii kominków i pieców z Norwegii, a także poznamy laureatów konkursu Ruegg Photo Award 2017. W tym numerze będzie można poczytać też m.in. o kuchni w plenerze, rodzinnej firmie Kaufmann Keramik i piecykowych trendach Progetto Fuoco 2018
Spis treści
W numerze
Biokominki dla wymagających
Od kilku lat uwolniony od praktycznie jakichkolwiek więzów bioetanolowy ogień przebojem podbija świat. Po skumulowaniu doświadczeń i zatrudnieniu wysokiej klasy projektantów pojawiła się w biokominkach „klasa premium” – przeznaczona dla wymagających klientów. Wysokie biurowce w wielkich miastach, luksusowe apartamentowce, hotele i centra konferencyjne, a także hale najważniejszych na świecie targów wnętrzarskich w Mediolanie, Kolonii czy […]
A może ogrzewanie zespołowe?
W ogrzewaniu domu możemy mieć do czynienia zarówno z jednym urządzeniem, jak i z kilkoma, których możliwości grzewcze albo się sumują, albo wzajemnie uzupełniają. Możliwych jest wiele wariantów połączenia kominka z innymi źródłami ciepła, by jak najlepiej wykorzystać możliwości różnych paliw oraz zoptymalizować koszty ogrzewania. Energia elektryczna to podstawa! Nikt dzisiaj nie buduje domu w […]
Piecykowe trendy Progetto Fuoco 2018
Jest jeden kraj w Europie w którym piecyki produkuje się masowo. Masowo się też je kupuje i nimi dogrzewa domy. Mam na myśli słoneczną i znaną raczej ze specjałów kulinarnych i kreacji modowych Italię. Oferta wolno stojących piecyków, w szczególności tych peletowych jest wśród włoskich producentów niezwykle bogata. Znaleźć możemy urządzenia z każdej półki cenowej […]
Targi KOMINKI 2018 w Poznaniu
Na początku bieżącego roku, w dniach 30 stycznia – 2 lutego, odbyła się jedna z najważniejszych imprez kominkowych w Europie Środkowo-Wschodniej, na której dzięki podłączeniom kominowym można było podziwiać kominki i piece w ich pełnej krasie. A było co oglądać, gdyż swoją ofertę i nowości produktowe prezentowało w tym roku 69 firm, zarówno polskich, jak […]
Norweski sposób na ogień
Bogata historia systemów grzewczych opalanych paliwem stałym, jakim jest drewno, sięga w Norwegii XV wieku. Można w niej wyszczególnić trzech głównych bohaterów, jakimi są: kominki (Peiser), piece żeliwne (Jernovns) oraz piece kaflowe (Kakkelovns). Kominki w Norwegii mają swoją tradycję, oparły się modom europejskim i w czasie, gdy w Europie zaczęły królować duże rozmiary, panoramiczne przeszklenia […]
Kaufmann Keramik – w rodzinie siła
Innowacyjność i szukanie nowych rozwiązań to cecha najlepszych. Helmut Kaufmann i jego rodzinna firma mają to w genach. Chociaż na skutek zmian preferencji rynkowych wiele uznanych kiedyś w Europie manufaktur ceramicznych już nie istnieje, a inne często ograniczają swoją działalność to firma Kaufmann Keramik dzięki trafnym zmianom organizacyjnym, płynnemu wdrożeniu w działalność kolejnego pokolenia, innowacyjności […]
Kuchnia w plenerze
Obok prostych, podstawowych blaszanych grilli coraz częściej zjawiają się kulinarne rozwiązania ogrodowe na coraz większą skalę. Nie dziwi pojawienie się urządzeń kulinarnych, często wręcz kombajnów, nie tylko na restauracyjnych i hotelowych tarasach, ale i wokół domów jednorodzinnych. Urządzeń mamy wielki wybór, sklepy i targowiska są pełne doskonałych produktów spożywczych, a rząd zadbał o więcej wolnych […]
Jestem z miasta… gaz w rozmiarze S
Jeszcze kilka lat temu widoczna była tendencja, że im większy kominek, palenisko o dużych gabarytach i mocy, tym lepiej. Teraz buduje się w Polsce coraz więcej domów w zabudowie szeregowej i bliźniaczej, a w miastach – apartamentowców, w których salony nie są w stanie pomieścić dużej zabudowy kominkowej. W tej sytuacji warto poszukać atrakcyjnej wizualnie […]